Moodle Mobile

1. Úvod

Překotný vývoj mobilních zařízení, chytrých telefonů a tabletů vedl k masivnímu rozšíření, takže prodej tabletů přesáhl prodej počítačů a notebooků. Velká část zaměstnanců nemá přístup k PC, ale má k dispozici některý druh mobilního zařízení.

  • Pojem mobil v našem příspěvku budeme chápat šířeji, zahrnuje tablety a tzv. chytré telefony v základních třech platformách (Android, Apple, Windows App). Nárůst používání tabletů a chytrých telefonů vedl již v minulosti ke změnám v systému Moodle.
  1. Nejprve se jednalo o rozlišení zařízení klienta a nastavení vlastního motivu (mymobile) ve verzích 2.1.-2.6. Šlo o přizpůsobení zobrazení v prohlížeči zařízení, aby šlo lépe ovládat dotykem.

Dalším krokem byl responsivní motiv, který fungoval na zařízeních graficky obdobně, ale zobrazování přizpůsoboval obrazovce respektive velikosti okna prohlížeče. Tato éra začala verzí 2.5.

Toto vše umožňuje realizovat vzdělávání na principu BYOD. Je však možné jednoduše studovat kurz konstruovaný na PC také na tabletu nebo telefonu? Tuto otázku se pokusíme zodpovědět v závěru.